Teke Archívum.

1. Csór tekepálya történelme.

2003. augusztus 20. volt a csóri tekepálya hivatalos átadása. A jól felszerelt pálya átadója az akkori polgármester úr Csete Dezső, aki maga is nagy kedvelője volt ennek a sportnak.

Még ebben az évben megalakult a tekeszakosztály. A Csór Truck-Trailer tekecsapata 11 versenyzővel az NB-III Győr-Moson -Sopron megyei tekeszövetség alá tartozott. A tekeszakosztályunk olyan lendülettel kezdte meg a bajnokságot, hogy mindjárt az első évben meg is nyerte!

A Csóri tekeszakosztály további eredményei:

2004-2005 NB-II 2.hely

2005-2006 NB-II 2.hely

2007-2008 NB-II 3.hely

2008-2009 NB-II 2. hely.

A Csóri tekeszakosztály nagy hangsúlyt helyez az utánpótlásra. Folyamatosan folyik az ifjúsági korosztályú gyermekek felkutatása, nevelése, a tekesport megkedveltetése. Ennek az odafigyelésnek köszönhetően az NB-II 2013-2014. évben Ifjúsági csapatunk ezüstérmes lett.

Az eddig megrendezett Diákolimpiákon a Csóri diákok, vagy a már felsőbb iskolákba elkerülő diákok mindig nagy létszámmal vesznek részt ezeken a versenyeken, és Országos döntőig eljutva számtalan 1.-2-.3. hely illetve helyezéseket érnek el.

Van kiemelkedő tehetség, aki a nemzetközi versenyen is ért el nagyon szép eredményt, kiemelném Hegedűs Anitát, aki a Diákolimpiákon kezdte pályafutását, majd a Köfém SC női szakosztályában kezdett igazoltként, majd Győr Pannon- Flax SE, most pedig Ausztriában tanulmányai mellet a női szuperliga bajnokságban szerepel és a KSV Wien csapatának meghatározó játékosa. 2012. Németországi Bautzeni U-18 egyéni világ kupán aranyérmet, párosba bronzérmet szerzett. Az idei évtől a felnőtt női válogatott keret tagja.

Németh Attila a Csór Truck-Trailer ifjúsági játékosa, valamint Hári Boglárka a Köfém SC női majd a Ferencváros női teke csapat ifjúság korú játékosa májusban, Németországban megrendezendő U18-as világbajnokságon résztvevő keret tagjai voltak.

2005.-óta kerül megrendezésre a közkedvelt falubajnokság, aminek 2015.-ben az évben volt a 10 évfordulója. Folyamatosan 10 csapat részvételével őszi-tavaszi forduló formában októbertől- áprilisig minden hétvégén 50 fővel folyik a bajnokság, családok, gyermekek és baráti társaságok amatőr szinten, de színvonalas mérkőzések keretében töltik szabad idejüket a Csóri tekepályán.

2003.-óta amióta megépült a Csóri tekepályája a Fejér megyei tekézők szövetségével közösen megrendezett 10 csapatos városi bajnokság, kerül megrendezésre hétközi fordulókkal Székesfehérvári és Csóri csapatok szereplésével.

Minden évben tartunk a Csóri Csuka fesztivál keretében nagyszabású egyéni tekeversenyt, valamint Kistérségi olimpiát, népszerű a Karácsony kupa, aminek 2015.-ben az évben volt a 10 évfordulója.

Ebben évben került megrendezésre a III. Csete Dezső Emlékverseny mellyel, emlékeztünk a csóri tekepálya megépítését szorgalmazó tiszteletére.

A számtalan rangos verseny mellett a Csóri Tekeszakosztály nagy hangsúlyt fektet a Tömegsport népszerűsítésére is. A megrendezésre kerülő versenyek mellett lehetőséget adunk, hogy amatőr szinten mindenki kipróbálja tekéző képességét. A Csóri tekepálya, tehát bérelhető. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a tekepályán, ahol sportolni vágyó családok- és baráti társaságok nagyszerűen kikapcsolódhatnak.

2. Tekesportért kitüntetést kapott

Életművet gurított a csóri Csehi Sándor

Négy csóri tekés is elismerésben részesült a Magyar Teke Szövetség díjkiosztó évadzáróján. Jezsoviczki Anna a serdülő lányok, Hári Boglárka az ifjúsági női versenyzők, Németh Attila az ifjúsági korú férfiak között lett az év játékosa. Csehi Sándor "Tekesportért" kitüntetésben részesült!

Csehi Sándor a csóri tekeélet egyik jeles figurája. Úgy véli, az utánpótlásképzés miatt kaphatta ezt az elismerést a szövetségtől: a világ legjobbjai között vannak a náluk pallérozódó tekések.

No, de hogy vált ízig-vérig tekés Sándorból?

- Hol is kezdjem? Ipari tanuló voltam, épületasztalos, 1973-ban. Fehérváron, a Gáz utcában volt egy tekepálya, ott mentek az üzemi bajnokságok - emlékezett vissza. - Futballoztam is mellette, itt, Csóron. 27-28 éves koromban úgy gondoltam, a focit abbahagyom. Csóron volt egy kuglipálya a Csóri Csuka Csárda mellett, szerettünk kuglizni, tekézni, lejártunk, játszottunk. Inotán az IGYSC-nek volt már egy automata tekepályája, onnan átjártak Csórra kuglizni, és látták, hogy bennem is van fantázia, hívtak - mesélte. - Ott kezdődött az igazolt pályafutásom, egészen NB I-ig jutottunk.

Volt egy rövid kitérőm Fehérváron is, közben elindult a csóri projekt. Az akkori polgármester, Csete Dezső is fanatikus tekés volt. "Márpedig Csóron tekepálya lesz!" Ezt hangoztatta. Végül a testület is mellé állt - elevenítette föl Csehi Sándor a történet következő szakaszát, amely lényege az utánpótlás-nevelés. 2003-ban, amikor megépült a csóri tekepálya, az újdonság varázsa odacsábította a családokat, gyerekeket, fiúkat, lányokat. Sokan űzik ma is, úgy tűnik, nem illant el az a varázs. Csehi Sándor büszkén sorolja a csóri utánpótlás-világbajnokokat: Hegedűs Anita, Hári Boglárka, Hegedűs Tímea, Jezsoviczki Anna. S aligha zárult még le a történet.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap: Majer Tamás 2020. 01. 01.


3. Napjainkban...

A csóri Tekeszakosztály az egyik legsikeresebb hazai utánpótlásbázis

" Bár a magyar sport - benne az utánpótlás - létesítményhelyzete sokat javult az utóbbi időben, a jövő ígéretei nem mindenütt készülhetnek pompázó pályákon és csillogó csarnokokban. Új sorozatunkban kistelepülések olyan nevelőműhelyeit mutatjuk be, amelyek sikert sikerre halmoznak, vagy éppen csak körülményeikhez képest érnek el elismerésre méltó eredményeket. E heti főszereplőink a csóri tekézők.

Van olyan út, ami nincs leaszfaltozva. Van olyan járda, amelyen a babakocsit lehetetlen eltolni. Van olyan utca, amelyben a közvilágítás nem megoldott. És mi tekepályát építünk?! Ilyen és hasonló ellenérveket mormogtak a Fejér megyei Csór község lakói, amikor először hallották a pletykát, a falu új beruházásra készül - mindezt Csete Krisztián polgármester már annak tudatában meséli, hogy azóta kiderült, a projekt nem csak szóbeszéd volt, és a helyi sportéletet semmi nem rázhatta volna fel jobban, mint a 2003. augusztus 20-án átadott kétsávos tekepálya. No de miért pont teke? Ehhez még nagyjából 15 évet kell visszalépnünk az időben.

Kezdetben négy-öt, később egyre több csóri lakos érdeklődött a sportág iránt. Ők gyakran jártak át a szomszédos Inotára játszani. Az ottani hőerőműnek már volt külön szakosztálya, beneveztek hát az üzemi bajnokságba is. Majd ahogy sokasodtak, már Székesfehérváron próbálták ki magukat, végül az akkori polgármester, Csete Dezső - aki szintén fanatikusa volt a tekének - megelégelte az állandó vendégeskedést és kijelentette: kell egy pálya!

"Beültünk egy kisbuszba és elmentünk Zalaegerszegre, ahol hatsávos pálya volt, megnéztük, hogyan kell csinálni, aztán neki is álltunk az építésnek - meséli a csóri tekeszakosztály vezetője, meg úgy mindenese, Csehi Sándor. - Amikor elkészült, az újdonság erejével hatott. A helyiek jöttek, kíváncsiskodtak, ki akarták próbálni, hisz sokan nem is láttak még ilyet."

A sportág egy-két éven belül olyan népszerű lett, hogy rögtön tíz csapattal indult el a máig zajló falubajnokság. A pályán feltűntek a helyi gyerekek. Kezükbe vették a golyókat, gurítottak, hazamentek. Másnap meg vissza. Velük kezdett el foglalkozni Csehi Sanyi bácsi - mint kiderült, igen magas szinten. A legfrissebb felmérések szerint 1916 főt számláló település már négy korosztályos világbajnokkal büszkélkedhet. Hegedűs Tímea 2017.-ben U-14-es, Jezsoviczki Anna tavaly U-18-as egyéni, Hári Boglárka és Hegedűs Anita 2016.-ban U-23-as csapat-világbajnokságot nyert. Mindannyian Csóron kezdték, és onnan kerültek első osztályú klubokhoz, Tímea és Boglárka az FTC-be, Anita a ZTE-be, Anna a Balatoni Vasasba. A mai napig visszajárnak edzeni nevelőjükhöz, akinek egyik szeme sír, hiszen kirepültek a tanítványok, másik viszont nevet, hiszen a fejlődésük érdekében a legjobb helyekre kerültek.

"Tízéves voltam, amikor Fehérvárról Csórra költöztünk és meglepődtünk, mennyire a teke körül forog minden - idézi fel a kezdeteket Jezsoviczki Anna, akinek természetesen két öccse is a sportág rabja. - Egy jó közös programnak indult a szomszédokkal, de Sanyi bácsi eléggé ért hozzá, így jöttek az eredmények. Nem csupán a vb-címről, bármilyen országos sikerről mindenki tud itt mindent. Akárhová megyek, gratulálnak, a boltból hazafelé jövet a bicikliről kiabálnak, vagy épp a buszmegállóban emlegetik a győzelmet. A falunapon, akivel addig még nem találkoztam, azzal a világbajnokságról kellett beszélni."

A tekepályát a helyi kisiskolások is gyakran látogatják meg a tornaóra keretein belül, de tulajdonképpen a falu 580 háztartásából alig akad olyan, amelyben ne lenne valakinek köze a tekéhez. A gyerekek az utánpótláscsapatot erősítik, az anyuka, apuka a falubajnokságban kapcsolódik ki, az egykor maga is aktív nagyszülő pedig lelkes szurkolóként jelenik meg a csarnokban, aminek van egyfajta otthonos varázsa. A falakon számos kis zászló lóg, a polcokat érmek, serlegek díszítik, a helyi büszkeségek sikereit külön tabló őrzi. A fiatalok jókedvűen trécselnek, kacagnak, gurítanak, a golyók zörgésének és a bábuk koppanásának háttérzaja pedig kiváló aláfestése ennek az örökmozgásnak.

"Mi ebben vagyunk igazán jók és erre nagyon büszkék - mondja Csete Krisztán polgármester. - Ez olyan fertőzés, amire kevés ember immunis nálunk. Tudom, hogy az ország kilencvenöt százalékát egyáltalán nem érdekli a teke, de nekünk rendkívül sokat jelent. Sok más településről járnak hozzánk, rengeteg barátság szövődik. Nincs a faluban kocsma! Azért, mert az embereknek már nem olyan jellegű szórakozásra van szüksége, hogy leülünk és beszélgetünk. A pályán lehet gurítani, van tv, van dartstábla, mindenki megtalálja a neki tetszőt, komplex élményt nyújt. Ennek van közösségépítő ereje! Én is játszom a falubajnokságban, ami szerintem olyan színvonalú, mint az NB-II. Egy igazi rangadó akár a Fradi-Újpest. A lelátó megtelik, 60-80 ember szurkol. Ki nem hagynék egy fordulót!"

A szövetség 2019. év végén díjazta a hazai legjobbakat. A csóriak közül az év serdülő leányjátékosa Jezsoviczki Anna lett, az ifiknél Hári Boglárka és Németh Attila (FTC) kapott elismerést. A délelőtt pályát karbantartó, takarító, délután a kicsiket oktató Csehi Sanyi bácsi pedig áldozatos munkájáért "Tekesportért" kitüntetést vehetett át."

Forrás Cikk: Nemzeti Sport, Budai Zoltán /utanpotlassport.hu

2020.02.04 

Csóri teke képekben